PUTZ-L , LÁBAZATI ALAPVAKOLAT

Kézi, felhordásra alkalmas. Fagyálló, csapó esőnek ellenálló, kis vízfelvételű, nagy szilárdságú, anyagában simítható lábazati vakolat ásványi alapfelületre.

[részletes leírás]

0.00 Ft

LEÍRÁS/ANYAGÖSSZETÉTEL

Kézi felhordásra alkalmas, felhasználásra kész, gyárilag előkevert vízzel keverhető száraz habarcs, amely cement és mész kötőanyagot, ásványi töltőanyagot és tulajdonságjavító adalékokat tartalmaz.

ALKALMAZÁSI TERÜLET

A PUTZ-L lábazati cementvakolat új és régi lakóépületek, középületek, ipari objektumok lábazatainak víztaszító alapvakolata. Tégla, beton, pórusbeton, mészhomok tégla, terméskő, falazatokon alkalmazható. A falazat vízszigetelése alatt is felhasználható. Ellenáll a csapóesőnek, kis vízfelvételű, fagyálló, nagy szilárdságú, anyagában simítható. Javasolt vastagság: 20 mm/réteg.

ALAPFELÜLET JELLEMZŐI

Az alapfelület szilárd, por- és szennyeződésmentes, valamint teljes rétegvastagságában száraz legyen. A laza részeket, festékrétegeket, olaj, zsír és egyéb szennyeződéseket távolítsuk el a felületről. Alapvakolattal ki kell kenni a nagyobb repedéseket lehetőség szerint a vakolás megkezdése előtt két héttel, ahol nem egységes a felület, illetve a különböző anyagú felületek találkozásánál rozsdamentes rabic háló alkalmazása javasolt. Amennyiben nagy nedvszívású tégla, vagy pórusbeton az alapfelület, végezzünk előnedvesítést. 

FELDOLGOZÁS MÓDJA

Az előkészített felületre a vakolat felhordása 1 rétegben, maximum 15-20 mm vastagságban kerülhet. Az előírt keverővíz mennyiséghez a zsák tartalmát fokozatosan hozzáadva minimum 5-6 perc alatt csomómentesre keverjük. Keverése történhet betonkeverőben, horizontális keverővel, esetenként keverőgéppel (megfelelő keverőszárat használva) vagy kézzel. Ha a felület kiegyenlítéséhez nagyobb rétegvastagság szükséges, akkor a vakolatot csak több rétegben lehet felvinni és az első réteg felületét vakolatfésűvel vagy vágással érdesíteni kell a megfelelő tapadás biztosítása érdekében. A lehulló vakolóanyagot újra felhasználni TILOS! A bekevert anyagot ~2 órán belül fel kell használni. 

FONTOS TUDNIVALÓK

A vakolat száradásáig a felületet nem érheti fagy és erős huzathatás. A friss vakolatot óvjuk a gyors kiszáradástól. Várakozási idő a felület átvonásához vakolat milliméterenként 1 nap. A rétegvastagság, hőmérséklet és a páratartalom befolyásolja a száradási időt. Magas páratartalom és alacsony hőmérséklet késlelteti, magas hőmérséklet gyorsítja a kötést és a szilárdulást. Termékeinkhez a feltüntetett víz mennyiségén kívül más anyagot hozzáadni nem szabad. A termék felhasználása szakértelmet igényel! Kérjük, hogy a tájékoztatóban leírtakat gondosan olvassák át, munkavégzés közben vegyék figyelembe, mert a gyártó csak a technológiai előírásoknak megfelelően, szakember által, az előírt jó minőségű felületre felhordott termékre vállal garanciát! Feltétlenül tartsák be az idevonatkozó szakmai előírásokat! A kivitelezésből, illetve annak körülményeiből (felület, szerszám, időjárás, stb.), hiányosságaiból eredő károkért a felelősség nem a gyártót terheli!

MINŐSÍTÉSEK/TERMÉKSZABVÁNY

MSZ EN 998–1.

MŰSZAKI ALAPADATOK
Anyagigény:~16 kg/m2/ 1 cm. Az anyagigény tájékoztató jellegű, kis mértékben eltérhet a megadott mennyiségtől,a munkavégzési technológiától és az alapfelülettől függően.
Bekeverés:
5-6 l csapvíz 25 kg PUTZ-L száraz habarcshoz.
Felhordás eszközei:hagyományos kőműves szerszámokkal. 
Bedolgozási idő:~2 óra.
Rétegvastagság:15-20 mm/réteg.
Száradási idő:24 óra/ 1 cm.
Átvonhatóság:vakolat mm-ként 1 nap.
Tapadószilárdság:≥0,1 N/mm2.
Nyomószilárdság:≥5 N/mm2.
Hajlító szilárdság:≥2,0 N/mm2.
Páraáteresztő képesség:~15μ.
Max. szemcse méret:2 mm.
Hőmérséklet:+5°C – +25°C között.
Páratartalom:a megadott értékek 42%  relatív páratartalom mellett 20°C-on értendőek.
Kültéri/beltéri:kültéri és beltéri  felhasználásra  egyaránt. 
Tűzvédelmi besorolás: Nem tűzveszélyes