Vakolatcentrum '94 KFT.

3508 Miskolc, Futó út 70/a
Tel/Fax:  46/431-491, 560-449
e-mail: vakolatcentrum@t-online.hu 

NYÁRI nyitvatartás Március 16-tól:

Hétfő-Péntek: 8:00 - 17:00
Szombat: ZÁRVA
Vasárnap: ZÁRVA

Tudjuk milyen nehéz az építkezés azok számára, akik nem jártasak ezen a területen. Egy átlagos magyar család számára többhavi  fizetésbe kerül a vékonyvakolat megvásárlása, a kivitelezők munkája. A vékonyvakolat szabja meg az épület végleges formáját, amely döntésünk miatt lehet hosszantartó dekoratív, vagy kifakult, foltos, is.

Vásárlás

 • Az épület egyes felületei jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak mint a védettebb felületek. A környezeti hatásoktól sajnos minden színező idővel világosodik szín fakulását többek közt a pigment minősége, a vakolat összetétele, UVA, UVB sugárzás ereje, beesési szöge, kivitelezés folyamata, stb. befolyásolja. A vödrös, már gyárilag bekevert vékonyvakolattal szívesebben dolgoznak a kivitelezők a műgyantatartalom, eldolgozhatóság, stb. miatt. 
 • Kérdezze meg az eladót a nyitott időről (menyi ideig lehet folt mentessen eldolgozni),+ 25C és + 5 C fokon.
 • A gyenge minőségű vakolat színeltérést, színfakulást, foltosodást, stocosodást okozhat, melyért a gyártó nem mindíg vállal felelősséget.
 • Mindenfajta kifogással kibújik a reklamáció alól.
 • Ha homlokzati hőszigetelő rendszerre vásárolja a vakolatot, kerülje a sötét színeket a rendszer túlmelegedésének elkerülése érdekében.
 • Határérték a  HBW 25. Ettől kisebb értékű szinek használatát  a gyártók nem javasolják.
 • Ha lehet inkább oxid alapú színezőkből válasszon, (a piros, citromsárga és ezek keverékei általában nem azok), mert az oxid színezők a természetből származnak, és nagyobb a színtartóságuk mint a kémiai úton előállítottaké.      
 • Érdeklődjön a szállítási határidőkről, (legjobb az azonnali színkeverés).
 • A színek nagyobb felületen erősebb árnyalatként tűnnek. A vödörben lévő vakolat a felhordás, kiszáradás közben sötétedik (szemben a mészhidrát alapú zsákos anyagokkal, amelyek világosodnak)
 • A kiszállított vakolatot helyezze fagy, és hősugárzás mentes helyre.

Kivitelezés

 • A már fent említet anyagbeszerzés után, ellenőrizze le a kivitelezőt (referencia munka, elégedett megrendelők)
 • A kivitelezőnek legalább annyi szakmunkással kell rendelkezni, amennyi munkaszint van plusz egy személy az anyag feladására.
 • Az alapfelületnek teljesen síknak, pormentesnek, +5C - +25C fokosnak, gödör, kitüremlés, fagy mentesnek kell lennie.
 • Amennyiben a felület nem sík, gletteljük át (a vakolat szemcséi követik az egyenetlenségeket,)
 • Járdát, terasztetőt, ablakot, stb. érdemes letakarni.
 • Az alapozó legyen a vakolattal azonos színű. Tedi hengerrel egyenletesen folt mentessen kell felhordani. A rosszul felhordott alapozó a vakolat színeltérését, struktúra elváltozást okozhat.
 • A vakolatot, alapozót a megadott mértékben az időjárási körülmények figyelembevételével vízzel fel lehet hígítani.
 • A vakolatot rozsdamentes gletvassal kell felhordani, munkaszintenként kb. 2 m-es lemaradással, és a szemcseméretben fel, a többletet lehúzni, (a vastagabb anyagban nem gördülnek ki a szemcsék a vékonyabban nincs gördülőszemcse, és ez foltosodást, színváltozást eredményez)  
 • +5C és + 25C fok közötti napi átlaghőmérséklet közt dolgozhatunk, naptól, széltől, esőtől védjük a felületet. 
 • A behúzandó homlokzatot érdemes úgy kiválasztani, hogy árnyékba legyen (az árnyékos oldalakon körbejárni a házat).
 • A behúzott felület szélénél hagyjunk vastagabb réteget, hogy a dörzsölési idő után stocmentessen össze tudjuk dolgozni a következő behúzással.
 • A PVC.  vakolat simító hajlékony legyen, hogy jobban felvegye az alapfelület egyenetlenségeit, ne tolja le a vakolatot. 

Amennyiben homlokzati hőszigetelő rendszer szeretne, ebben is segítünk.

A polisztirol lapok felragasztása

Hosszú egyenes léccel nézzük át a falat, a nagyobb gödröket (1-2cm-től) vakoljuk ki. Szereljük fel az alumínium indítóprofilokat, távolítsuk el a málló vakolatot. Javítsuk ki a hibákat, portalanítsuk /víz/ a falat. Az eldolgozni kívánt ragasztó mennyiségének kb. 30% vizet öntsük a vödörbe, majd kézi keverőszáras fúróval keverve folyamatosan adagoljuk hozzá a száraz ragasztóport mindaddig, amíg elérjük a kívánt sűrűséget (az egyenes, simább falnál tejfelszerű, rosszabb falaknál sűrűbb legyen) majd 10 perc múlva ismét keverjük át csomómentesre. Csak annyi ragasztót keverjünk, amennyit 1 órán belül felhasználunk. Beszerezhető olyan erre a célra kifejlesztet hab is amelyet kisméretű palackból a lemezre kifújva dolgozhatunk és 10 perc után dübelezhetünk.   A hőszigetelő lemezekre a ragasztót az élek mentén folyamatosan, valamint - a felületén legalább 6 helyen - pontokban kell felhordani. Ez a felragasztási mód biztosítja a kisebb falfelületi egyenetlenség esetén a lemezek tervszerű síkba helyezését (ha az egyenetlenség 1,5cm-t meghaladja, a munka megkezdése előtt a falat ki kell javítani). Régi épületeknél és alapvakolaton, beton felületeken, illetve többszintes épületeken a hőszigetelő lemezeket - a ragasztó megkötése után legalább 24 órával - műanyag dübellel is rögzíteni kell. A dübel tányérjának a helyét a tányér vastagságában marjuk ki fúrógépbe fogható maróval (ha a ezt nem tesszük meg  elhúzhatja a síkból a polisztirol lemezt).  A lemezeket kötésben a síkban kell elhelyezni (lemezeket éles késsel apró fogú félkészfűrésszel célszerű vágni) a táblák síkját hosszú léccel ellenőrizzük (rosszabb minőségű felületnél zsinórhoz állítsuk be a lapokat, az épület szélein függőlegesen is húzzunk ki zsinórt). A sarkoknál fogazott kötésben az elülső lemez élnek a falsíkból annyira kell kiállnia, hogy a merőleges lemezt teljesen átfedje (jobb ha 1-2 cm-rel hosszabbra hagyjuk és később levágjuk, csiszoljuk), közöttük hézag ne maradjon. A ragasztó megkötése után a sarkon kilógó lemezdarabokat le kell vágni, a sarkokat, éleket a síknál 2-4 mm-rel bentebb kell csiszolni, (hogy az élvédő ne álljon ki a hálózás síkjából) . Az egész felületet (táblák surló fényben való megjelenése elkerülésére, és a jobb tapadás érdekében) át kell csiszolni, olyan egyöntetűre hogy ne lehessen észrevenni hol kezdődik, és végződik a tábla.

Hálózás

Ha a hőszigetelő lemezek elhelyezése és az üvegszövet beépítése között több hét telik el (a lemez elszíneződik), a csiszolást meg kell ismételni. Elsőként ajánlott az élvédőket ragasztóba síkba elhelyezni. A friss ragsztót függőleges mozdulatokkal felhordjuk a lemezre legalább 1 m szélességben fogazott gletvassal majd ebbe függőlegesen legörgetve besimítjuk a hálót úgy, hogy a hálósávok legalább 10 cm-es átfedésbe kerüljenek. A hálót sima élű gletvassal átsimítjuk, majd pillangónak becézet kb. 60 cm széles szerszámmal még áthúzzuk és így egy rétegben tökéletesesen egyenletes, sík felületet érhetünk el. A felület hibáinak a javítását nem szabad hígabb anyag áthúzásával (másodolás) megoldani, mivel az elhígított ragaszó gyengévé, porlódóvá válik. A sarkoknál 20 cm-rel át kell fedni az épület másik oldalára, kivéve ha hálós sarokvédőket használtunk. Az ajtók, ablakok sarkainál valamint egyéb olyan helyeken, ahol nyírófeszültség várható, célszerű átlósan elhelyezett üvegszövet sávokat alkalmazni. Az élek és hajlatok beborításánál különösen ügyelni kell arra, hogy a háló alatt ne keletkezzenek üregek. Ha a homlokzat közvetlen erős napsütésnek ,esőnek, vagy erős szélnek, van kitéve, ez a munkafolyamat nem végezhető!  +5 C alatt, illetve esőben nem szabad dolgozni. A szabadon maradó felületeket (üveg, fa, fém, stb.) óvni kell a szennyeződéstől

Alapozás

Az alapozót a vödörben jól fel kell keverni, (a gyári utasításnak megfelelően hígítható,ecsetelés, hengerezés, szórás). A száradás függ az időjárási körülményektől. Különösen kell ügyelni nedves időben (magas páratartalom, köd), mivel a száradási idő ilyenkor hosszabb. A levegő, az alapanyag, és az alapfelület hőmérséklete nem lehet alacsonyabb mint +5 C. Minden szabadon maradó felületet (bádogozás, üveg, fa, alumínium, párkányok, stb.) feltétlenül védeni kell!

Vékonyvakolat felhordása

Célszerű a kisebb felületeket a színezés végére hagyni, (ha elfogyna az anyagunk, könnyebben ki tudjuk számolni, hogy mennyit kell még rendelni, kisebb, hátrébb eső felületre essen az esetleges árnyalati eltérés). Nagyobb homlokzatnál többen végezzük a munkát, több szintnél egymás alatt kb. 2m-es lemaradással folyamatosan, magállás nélkül dolgozzunk, a dörzsölést külön emberre bízzuk (elég néhány perc lazítás, és máris meglátszik a struktúrán). A vékonyvakolatot a vödörben lassan forgó kézi keverőgéppel fel kell keverni, több vödör tartalmát egyszerre keverjük össze, és egy homlokzatra való mennyiséget lehetőleg egyszerre (ha esetleg úgy tűnik, hogy kevés az anyag, hagyjunk meg utoljára egy teljes felületet és az utólagosan rendelt színezővel keverjük össze a maradékot). Rozsdamentes acélsimítóval a szemcsenagyság vastagságában felhordjuk (gletteljük), és 5-10 percen belül műanyagsimítóval eldörzsöljük (körkörösen, vízszintesen, függőlegesen). Ha nincs tapasztalatunk, kezdjük a gyakorlást egy próbafalon (ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, hívjunk inkább szakembert). Ha egy felületen több színű vakolatot szeretnénk, a színváltásnál, papírszalagot ragasszuk fel a felületre, és húzzuk fel,simítsuk el a vakolatot, még megszáradás előtt távolítsuk el a  szalagot. A megkötött a vakolat a szélénél ismételten ragasszuk fel a kész vakolatra a szalagot, és húzzuk fel, simítsuk el a másik színű vakolatot, még nedvesen vegyük le a ragasztószalagot. Az időtartam az időjárástól és az alapfelülettől függ. A munkafolyamatot tilos erős szélben, napsütésben (mivel a vakolat külseje hamarabb szárad, bőrösödik, nehézkes eldörzsölni, a simító felgyűri a vakolatot), +5 C alatt (ez vonatkozik a levegő, az anyag, és az alapfelületre) végezni. A magas nedvességtartalom gátolja a vakolat kötését. Az első napon (száradásig) esőtől és naptól óvni kell a felületet. A szerszámokat és eszközöket minden hosszabb munkaszünet előtt, munka közben vízzel le kell tisztítani. 
Ezeket a jó tanácsokat legjobb tudásunk szerint írtuk, de nem teljes körű, a kivitelezés szakértelmet kíván.